Föda med lustgaspatroner

By | September 18, 2021

Lustgas kan vara ett alternativ till epidural för att minska arbetssmärtor. Låt oss se hur det fungerar och vad är fördelar och eventuella biverkningar.
Vad skrattar gas och vad är det för i leveransrummet?

Angett för ett par år i vissa Sverigeska förlossningsrum är lustgas patroneren en ofarlig gas som inhaleras under arbetet, gör att du kan lindra smärtan av sammandragningar och ansiktsfödsel med mindre ångest.

Det är just kväveoxid, en gas som har en mild euforiserande, anxiolytisk och analgetisk effekt. I leveransrummet används emellertid kväveoxid aldrig ren, men blandas vid 50% med syre.

“Det har varit känt i hundratals år i det medicinska området och används varje dag i narkos, för att minska koncentrationen av andra mer kraftfulla växthusgaser, men med tyngre biverkningar”, förklarar Edoardo Calderini, chef för den operativa enheten för anestesi och återupplivning av Mangiagalli obstetrisk-gynekologiska kliniken i Milano.

I obstetrik kan det betraktas som ett intressant alternativ till epidural, mjukare och mindre invasiv med LustgasPatroner, men det måste sägas att det är lite mindre effektivt.

Hur administreras det?
mask ansluten till en cylinder

det är kvinnan som hanterar administreringen av läkemedlet helt autonomt

Utandningsluften kanaliseras sedan i en slits placerad runt masken och släpps ut genom rummets Gas-evakueringssystem, så att det inte finns någon spridning i miljön. “På så sätt är användningen också säker för de operatörer som hjälper parturienten” försäkrar Calderini.

Se våra källor: Kilcka härKilcka härKilcka härKilcka härKilcka härKilcka härKilcka härKilcka härKilcka här,

En av anledningarna till att fördröja spridningen av metoden i leveransrummen var i själva verket oro för att gasen, som sprider sig i miljön, skulle kunna ge långsiktiga biverkningar till vårdpersonalen närvarande. “Med denna leveransmetod uppstår dock inte risken”, säger anestesiologen.

Vad är effekten av lustgas?
dämpa centra av smärta, stimulera produktionen av endorfiner och ge större disinhibition

Kvinnan är därför vaksam och involverad under arbetets varaktighet

det förlänger inte arbetstiden och ökar inte orten till

kejsarsnitt

eller till verktyg som sugkoppen

Från vilket stadium av förlossning används det?
när du går in i dilateringsfasen

Precis som det är snabbt är effekten också mycket flyktig, eftersom gasen inte metaboliseras och elimineras på kort tid. Av denna anledning bör inhalationer upprepas vid varje sammandragning och under arbetets varaktighet.

Om kvinnan föredrar det kan hon fortsätta att ge det till sig själv även under utvisningsfasen, eftersom det inte avsevärt minskar tryckkraften, och även efter födseln, för att lindra obehaget att suturera några lacerations.

Kan det finnas biverkningar för barnet eller mamman?
gas gör inte tid att komma till barnet

När det gäller moderen beskrivs inga” tunga ” effekter, men gasen kan orsaka en känsla av tillfällig yrsel, illamående eller yrsel.

“I vilket fall som helst, bevis på dess allmänna ofarlighet är det faktum att använda den under förlossningen är inte nödvändigt närvaron av narkosläkaren, inte heller krävs en preliminär intervju eller förebyggande undersökningar, som händer för epidural” förklarar Calderini.

Minskar lustgas patroner eller epidural smärta mer?
mindre effektiv

analgetisk effekt varierar kraftigt från kvinna till kvinna

“Därför”, säger Calderini, ” epidural anses vara det första valet, även om det är en invasiv teknik, eftersom det kräver en nålpunktur och kan ge komplikationer, även om det är mycket sällsynt. Lustgas är dock ett bra alternativ för kvinnor som av olika skäl inte vill tillgripa epidural och föredrar ett mjukare och ofarligt alternativ”.